ביופסיה וניתוחי ציפורניים: אבחון וטיפול במצבים מורכבים וגידולים

טיפול כירורגי בציפורניים – מומחיות ואבחון מדויק

הציפורניים והרקמות הסובבות אותן מהוות מערכת מורכבת, ולעיתים מתפתחים בהן מצבים רפואיים הדורשים התערבות כירורגית.​ במרפאתנו מתבצעים מגוון רחב של ביופסיות וניתוחי ציפורניים, המבוצעים על ידי רופא מומחה למחלות וניתוחי ציפורניים. טיפול על ידי מומחה המיומן בתחום זה מסייע להשגת אבחון מדויק, תוצאה ניתוחית אופטימלית והפחתת תופעות לוואי.

הדגימות שנלקחות במהלך ביופסיה נשלחות לפענוח מיקרוסקופי, בליווי דרמטו-פתולוג מומחה, כדי לאבחן גידולים או מצבים רפואיים אחרים הקשורים לציפורניים.

📅לקביעת תור לביופסיה או ניתוח ציפורניים מוזמנים ליצור קשר עם מרפאתנו

מתי יש צורך בביופסיה או ניתוח ציפורניים?

הציפורן והרקמות הסובבות אותה הן מערכת מורכבת, ובמקרים של גידולים ממאירים או שפירים, כמו גם במצבים של פס שחור בציפורן שעלול להוות ביטוי ראשוני של מלנומה בציפורן, יש לעיתים צורך בביופסיה כדי לבצע אבחון מדויק. לדוגמה, פס כהה בציפורן עשוי לדרוש ביופסיה משורש הציפורן, ממנו נובע הפיגמנט. ניתוחי ציפורניים נדרשים לעיתים קרובות לטיפול במצבים הגורמים לכאב ועיוותים, כמו ציפורן חודרנית. בדיקה על ידי מומחה למחלות ציפורניים תוכל לאשר האם יש צורך בביופסיה או בניתוח ולהבטיח תוצאה אופטימלית. אבחנה נכונה יכולה למנוע טיפולים כירורגיים מיותרים ולהקל על הכאב.

מצבים בהם יש צורך בביופסיה או ניתוח ציפורניים

  • חשד לגידול בציפורן

אבחון גידולים בציפורניים הוא קריטי, כולל במקרים של פס שחור בציפורן (melanonychia striata) העלול להצביע על גידול ממאיר כמו מלנומה. מצבים אלו כוללים:

      1. גידולים ממאירים, כולל פס שחור בציפורן (מלנוניכיה, melanonychia striata).     🔗 קראו עוד על טיפול בגידולים ממאירים בציפורן כאן

      2. גידולים שפירים, כולל אוניכופפילומה, אוניכומטריקומה, פיברומה, גידול גלומוס, ואקסוסטוזיס.🔗 קראו עוד על טיפול בגידולים שפירים בציפורן כאן   

    • כאב או עיוות בציפורן

    במקרים אלו, הטיפולים הכירורגיים מאפשרים שיפור במראה הציפורן, הפחתת הכאב, ומניעת התפתחות של מצבים חמורים יותר. מצבים אלו כוללים:

      1. ציפורן חודרנית- הגורם השכיח ביותר לכאב בציפורן.

        🔗 קראו עוד על טיפול בציפורן חודרנית כאן

      2. מצבים נוספים כוללים ציפורן קמורה, רטרוניכיה, פרוניכיה, גידול מסוג גלומוס וציסטה מיקסואידית 

        🔗 קראו עוד על מצבים נוספים הגורמים לכאב או עיוות בציפורן כאן

    ביופסיה או ניתוח בחשד לגידול בציפורן

    הביופסיות נלקחות בהתאם למיקום האנטומי של הגידול בציפורן: שורש, מיטת הציפורן, קפלי העור סביב הציפורן או העצם תחתיה. כך ניתן להבטיח גישה כירורגית מותאמת לכל סוג של גידול, בין אם הוא ממאיר או שפיר. מצבים נפוצים לגידולים ממאירים כוללים מלנומה של הציפורן וקרצינומה של תאי קשקש (SCC). גידולים שפירים בהן תבוצע ביופסיה (במידת הצורך) כוללים אוניכופפילומה, אוניכומטריקומה, פיברומה, גידול גלומוס, ואקסוסטוזיס.

    אנטומיה של ציפורן. מורכבת משורש הציפורן, מיטת הציפורן, קפלי הציפורן ועצם האצבע

    מבנה אנטומי של יחידת הציפורן. שינויים בציפורן עלולים להיגרם כתוצאה מבעיות שונות במיקומים האנטומיים של יחידת הציפורן, הכוללים את שורש הציפורן, קפל הציפורן, מיטת הציפורן, והעצם שמתחתיה.

    אקסוסטוזיס תחת הציפורן ברגל. פיברומה  בציפורן ביד. גידול גלומוס בציפורן באצבע היד.
    בצד ימין: אקסוסטוזיס – בליטת עצם תחת הציפורן שגורמת לכאב חמור. במרכז: פיברומה – גידול שפיר הגורם לעיוות בציפורן. בצד שמאל: גידול גלומוס – גידול שפיר שגורם לכאב עז, ולכן נדרש להסירו בניתוח. ניתוחים להסרת גידולים אלו מבוצעים לפי הצורך כדי לשפר את תפקוד הציפורן ולהפחית כאבים. (תמונות שייכות לד"ר ערן גלילי).

     

    קרצינומה של תאי קשקש (Squamous Cell Carcinoma) בציפורן ביד
    קרצינומה של תאי קשקש (Squamous Cell Carcinoma) – גידול ממאיר בציפורן, המחייב ביופסיה לאבחון מדויק בשלב מוקדם. מדובר בגידול ממאיר הדורש בשלב ראשון ביופסיה לאבחון מדויק. זיהוי מוקדם מאפשר ריפוי מלא.

    ביופסיה בשל פס שחור בציפורן (מלנוניכיה; Melanonychia striata)

    קישור למאמר ובו הסבר מפורט על פס שחור בציפורן

    פס שחור או כהה בציפורן עלול להוות סימן מוקדם למלנומה של הציפורן, מצב רפואי קשה שמצריך אבחון מדויק ומוקדם. האבחנה של מלנומה בציפורן מורכבת יחסית, מכיוון שהיא עלולה להידמות למצבים תקינים בציפורן. במקרה של פס שחור בציפורן או שינוי צבע, הרופא יערוך בדיקה קלינית בעזרת דרמוסקופ – מכשיר הגדלה המאפשר הסתכלות מוגדלת על הציפורן ועל הפס החשוד. כאשר ישנם סימנים מחשידים, המטופל יופנה לביצוע ביופסיה בציפורן. ביופסיה זו מבוצעת על ידי רופא מומחה לכירורגית ציפורניים ותחת הרדמה מקומית לאצבע. במהלך ההליך, יחשף שורש הציפורן (nail matrix). לאחר הסטת הציפורן, הרקמה הנגועה תוסר ותשלח לבדיקה פתולוגית.

    נדרש רופא מיומן בביופסיה של פס שחור בציפורן לשם איתור והסרה מלאה של הפיגמנט בשורש הציפורן, יחד עם הפחתת פגיעה בצמיחה העתידית של הציפורן, ככל הניתן. כמו כן, אבחון מדויק של הסיבה לפיגמנט (האם מדובר על ממצא שפיר- הסיבה השכיחה, או ממאיר) תבוצע על ידי שליחת הדגימה לבדיקה פתולוגית תחת מיקרוסקופ. הידע המצטבר שלנו בשיתוף פעולה עם שירותי הפתולוגיה המתקדמים מבטיח אבחון וטיפול מקצועי.

    ביופסיה של ציפורן שחורה לשלול מלנומה של הציפורן, טרם הפרוצדורה ומיד בתום הפרוצדורה.
    ביופסיה של ציפורן שחורה, טרם הפרוצדורה ומיד בתום הפרוצדורה. התמונות המוצגות מדגימות תהליך שבו היה מדובר בפיגמנט שפיר לחלוטין ולא מלנומה, דבר המצביע על אבחנה תקינה ללא צורך בטיפולים נוספים. (תמונות שייכות לד"ר ערן גלילי)

     

    פסים שחורים וחומים בציפורניים. משמאל- מלנומה של הציפורן ברגל.  במרכז- פס חום דק בציפורן של היד שנמצא שפיר. מימין - פס שחור תקין בציפורן היד.
    מקרים שונים של פסים שחורים בציפורניים, בהם בוצעה ביופסיה אבחנתית כדי לקבוע את טיב הפיגמנט (תמונות שייכות לד"ר ערן גלילי). מלנומה זוהתה רק בציפורן השמאלית, בשלב מוקדם של המחלה, בעוד שבשאר הציפורניים הפסים נמצאו שפירים לחלוטין. אבחנה מוקדמת של מלנומה באמצעות ביופסיה חיונית לטיפול מהיר ויעיל.

     

    שינויי צבע בציפורניים מסיבות לא ממאירות. מימין- ירקת בציפורן היד מזיהום חיידקי. משמאל- שטף דם קטן בציפורן הרגל
    שינויי צבע בציפורניים יכולים לנבוע מסיבות שפירות כמו זיהום חיידקי (בציפורן הימנית) או שטף דם (בציפורן השמאלית). במקרים אלו, בדיקה אצל מומחה למחלות ציפורניים תאפשר לאבחן שמדובר במצבים שאינם דורשים ביופסיה או ניתוח, אלא דורשים טיפול בהתאם למצב הפשוט. (תמונות שייכות לד"ר ערן גלילי)

    ניתוח ציפורניים לטיפול בעיוות או כאב

    במרפאה מתבצעים ניתוחי ציפורניים לטיפול במצבים שונים שגורמים לכאב או לעיוות בציפורן. במקרים אלו, הטיפולים הכירורגיים מאפשרים שיפור במראה הציפורן, הפחתת הכאב, ומניעת התפתחות של מצבים חמורים יותר. כל פרוצדורה מותאמת למצבו האישי של המטופל והטיפול מבוצע ע"י רופא מומחה לציפורניים. הניתוחים מבוצעים במרפאה תחת הרדמה מקומית. הנה פירוט על המצבים הנפוצים:

    1. ציפורן חודרנית –  מצב שבו הקצה של הציפורן חודר לעור סביב הציפורן, מה שמוביל לכאב, נפיחות, ואפילו זיהום. במקרים חמורים, נדרש ניתוח מרפא. 🔗 קראו עוד על ציפורן חודרנית והטיפול בה כאן

    2. רטרוניכיה – זהו מצב כואב מאוד שבו הציפורן צומחת לאחור ונכלאת מתחת לציפורן הישנה. רטרוניכיה מופיעה בדרך כלל בבוהן הגדולה ברגל, לרוב בשל לחץ מכני או טראומה. מלבד הכאב, ישנה נפיחות ודלקת. לעיתים תידרש הסרת הציפורן הכלואה כדי לאפשר צמיחה תקינה.

    3. פרוניכיה – דלקת חריפה או כרונית סביב הציפורן, נגרמת בין השאר מזיהום חיידקי. המצב מתבטא בכאב, אודם, נפיחות ולעיתים הצטברות מוגלה. במקרים מסוימים יש צורך בניקוז או ניתוח להסרת החלק הנגוע של הציפורן.

    4. ציפורן קמורה (pincer nail) – ציפורן שקצותיה מתקמרים כלפי מטה, חודרים לעור, ועלולים לגרום לכאב משמעותי, דלקת ולעיתים זיהום. עיוות מבני זה מופיע בעיקר בנשים מבוגרות, בידיים או ברגליים. הטיפול משתנה בהתאם לחומרת המצב וכולל במצבים קשים התערבות כירורגית.

    5. ציסטה מיקסואידית – ציסטה שקופה הנוצרת בקרבת הציפורן, לרוב בקצה האצבע, וגורמת ללחץ על הציפורן, מה שעלול להוביל לעיוות הציפורן ולעיתים לכאב. הציסטה מכילה נוזל שקוף ולעיתים קשורה לשינויים ניווניים במפרק הסמוך. הציסטה ניתנת להסרה בכריתה כירורגית.

    6. גידול מסוג גלומוס (glomus tumor) – גידול שפיר קטן אך כואב ביותר, המתפתח מתחת לציפורן באצבע או בבוהן. הגידול מקורו בתאי הגלומוס האחראים לוויסות זרימת הדם לקצה האצבע, והוא מתבטא בכאב חד, רגישות לקור ולמגע ולעיתים שינוי בצבע או במראה של הציפורן. גידול זה נדרש להסרה כירורגית כדי להקל על הכאב ולמנוע סיבוכים.

    לקביעת תור לטיפול בציפורן חודרנית, מוזמנים לפנות למרפאתנו

    ציסטה מיקסואידית באצבע היד. הציסטה מכיל נוזל שקוף הגורם ללחץ על ועיוות בצמיחת הציפורן
    ציסטה מיקסואידית היא נגע קטן ושפיר המופיע בקרבת הציפורן, ומכיל נוזל שקוף הגורם ללחץ על הציפורן, מה שעלול לגרום לעיוות במבנה הציפורן. הסרה כירורגית תוביל לשיפור במראה ותפקוד הציפורן. (תמונות שייכות לד"ר גלילי)

    שאלות נפוצות (FAQ)

    מהו פס שחור בציפורן והאם צריך לדאוג?

    פס שחור בציפורן הוא קו כהה המופיע על פני הציפורן. באופן לא שכיח, פס שחור זה יכול להעיד על מלנומה של הציפורן, מצב המחייב אבחון וטיפול מידיים. אסור להתעלם מסימן זה ויש לפנות לאבחון רפואי מקצועי ע"י רופא עור. במקרים בהם ישנם ממצאים מחשידים, המטופל יופנה לרופא מומחה ציפורניים לצורך אבחון נוסף ובמידת הצורך לביצוע ביופסיה מהציפורן. 🔗 קראו עוד על פס שחור בציפורן כאן

    האם כל פס שחור בציפורן מצריך ביופסיה?

    לא בהכרח. במקרים רבים, פס שחור בציפורן יכול להיגרם מסיבות שפירות כמו שטף דם, פטרת ציפורניים, ובאופן לא שכיח הינו סימן למלנומה של הציפורן. במקרה של חשד לבעיה חמורה, מומלץ לבצע ביופסיה כדי לאבחן את מקור הפס. 🔗 קראו עוד על פס שחור בציפורן כאן

    מה עושים אם הביופסיה מראה תוצאה חיובית למלנומה?

    אם הביופסיה מאשרת נוכחות של מלנומה של הציפורן או גידול ממאיר אחר, המטופל יקבל המלצה והנחיות על המשך טיפול, הכולל לרוב ניתוח להסרת הגידול. אבחון מוקדם של מלנומה מאפשר טיפול יעיל ומניעת התפשטות המחלה ועל כל יש להקפיד על בדיקת רפואית בעת הופעת פס כהה או שחור בציפורן. 🔗 קראו עוד על מלנומה בציפורן כאן

    מהו הטיפול לציפורן חודרנית?

    הטיפול לציפורן חודרנית משתנה בהתאם לחומרת המצב. במקרים קלים ניתן לטפל באופן שמרני, בעוד שבמקרים חמורים נדרש ניתוח מרפא. 🔗 קראו עוד על טיפול בציפורן חודרנית כאן

    האם ניתוח ציפורניים כואב?

    הניתוח מתבצע תחת הרדמה מקומית, כך שהמטופל לא חש בכאב במהלך ההליך. תיתכן אי נוחות לאחר הניתוח, אך היא ניתנת לשליטה באמצעות תרופות משככות כאבים.


    לסיכום

    אבחון והתאמת טיפול כירורגי במחלות ציפורניים דורשים ידע מקצועי וניסיון רחב. מומלץ לפנות לרופא מומחה במחלות וניתוחי ציפורניים לקבלת ייעוץ אישי ומדויק.

    במרפאתנו תוכלו לקבל ייעוץ, אבחון, וטיפול מקצועי למצבים הדורשים ביופסיה או ניתוח, תוך שימוש בטכניקות מתקדמות למניעת סיבוכים ושיפור איכות החיים.

    לפרטים נוספים ולקביעת תור לטיפול ע"י ד"ר ערן גלילי,

    מומחה למחלות ציפורניים ומנהל מרפאת כירורגיית

    ציפורניים בבית החולים שיבא 

    📩צרו קשר עם מרפאתנו

     


    המלצות מטופלים בנושא ביופסיות, ניתוחי ציפורניים וציפורן חודרנית

    ניתוח גלומוס באצבע ברגל. המלצה על ד

    המלצה על ד



    ליצירת קשר וקביעת תור פרטי-

    קבעו פגישה עם ד"ר ערן גלילי

    טלפון: 055-4350356

    תפריט נגישות

    Odoro Integration Test